Шта је најбитније знати о алергијама

Izraz alergije odnosi se na neprirodnu reakciju odbrambenog sistema organizma na materiju koja obično nije škodljiva. Javljaju se u raznim oblicima i razlikuju se po težini i to od blago neugodnih simptoma do onih opasnih po život. Precenjuje se da petina stanovništva razvijenog sveta pati od alergije. Iako se alergije mogu rasplamsavati i smanjivati tokom celog života najčešće se javljaju u mladosti, a nove alergije nakon četrdesete godine života su retkost. Ovo se ne odnosi na alergiju na lekove i kontaktne alergije na različite hemikalije. Najteži oblik alergijske reakcije je Anafilaktički šok koji može biti i smrtonosan.

Anafilaktički šok počinje nekoliko minuta nakon izlaganja alergenu i brzo napreduje. Ispoljava se naglim nastankom crvenih promena po koži, slično osipu koji se brzo širi. Takođe javlja se svrab, a ne retko i otok usana i jezika, ubrzano lupanje srca, osećaj gušenja i malaksalosti. Mnogo pre nego se ovi simptomi jave neophodno je javiti se lekaru jer što se duže čeka, izgledi za pravovremeno stizanje pomoći su sve manji. Ukoliko se duže čeka te u kući dođe do osećaja gušenja treba odmah zvati hitnu pomoć. Osnovna terapija ovakvih teških stanja je ordiniranje adrenalina i hitan transport u bolnicu radi nadgledanja pacijenta. Nakon toga po pravilu neophodno je blagovremeno otkrivanja alergene supstancije koja je izazvala alergijsku reakciju kako se slična reakcija ne bi desila ponovo. Na svu sreću ovakve reakcije su retke, s toga je jedino bitno da se prepoznaju na vreme. One nastaju najčešće nakon intramuskularne ili intravenske primene lekova, ali mogu se javiti i nakon ujeda nekog insekta ili pak nakon uzimanja hrane.

Postoji nekoliko vrsta alergija u odnosu na materije koje ih izazivaju. Tako se alergije dele na:

KOŽNE ALERGIJE: razni dermatitisi( zapaljenja kože), koprivnjača ( izbijanje crvenih plikova po koži, najčešće na mestu kontakta sa alergenom ili na mestu uboda insekta).

RESPIRATORNE ALERGIJE: alergijski rinitis koji se odlikuje svrabom očiju, nosa, grla, zapušenost nosa ili pak curenje vodnjikave tečnosti iz nosa. Jedan oblik ovakvih alergija je i astma koja se javlja prvenstveno kod dece, posebno one koja su sklona nekim drugim oblicima alergija.

ALERGIJA NA HRANU: Najčešće se javlja kod deca, i to one koja po prvi put uzimaju neke materije kao novine u ishrani. U veoma alergene materije kod dece spadaju: kravlje mleko, belanac iz jajeta, kikiriki, pšenica, školjke, kukuruz, citrusno voće. Najčešće su manifestacije ove vrste alergija prolivi, povraćanje, oticanje jezika i one teže koje smo već naveli.

ALERGIJA NA LEKOVE: najčešća je alergija na Penicilin i najbitnije je da onaj ko počinje da uzima bilo kakve lekove naglasi svom lekaru ili apotekaru ovu alergiju. Takođe česta je alergija na Aspirin, Insulin i lokalne anestetike.

ALERGIJA NA UBOD INSEKTA: najčešće ih imaju osobe koje već boluju od drugih oblika alergije. Ove reakcije su najčeće bezazlene, ali ukoliko se otok i crvenilo u većoj meri počne širiti oko mesta uboda neophodno je javiti se lekaru.

Suština lečenja alergija je izbegavanje alergogene materije, tj onih koje i izazivaju samu alergiju!!!!!!!!! Ukoliko do alergijske reakcije ipak dođe zavisno od obima i oblika neophodne je zatražiti savet i pomoć lekara. Vremenom se nauči kako reagovati u ovakvim situacijama tako da iako alergijske reakcije su česte, veoma retko dolazi do njihovog najtežeg oblika u vidu razvoja Anafilaktičkog šoka.

Pročitano 11464 puta

Вести